Van vrijwilligerswerk tot event manager.

Onze event manager Alex is al jaren een bekend gezicht in de evenementenbranche. Om hem nog een beetje beter te leren kennen, zijn we in gesprek gegaan over de dienstplicht, (sport)evenementen en de trouwerij van Amalia. 

Voor wie Alex nog niet kent; hij werkt nu anderhalf jaar als event manager bij The Event Company, is te herkennen aan zijn vrolijke persoonlijkheid, en loopt al sinds zijn jonge jaren mee in de branche als presentator, showregisseur en producent. 

Ooit begonnen met het organiseren en presenteren van toernooien binnen zijn sport, badminton, rolde hij een mooie carrière binnen als event manager. Na het afronden van het Ondernemerscollege in Haarlem is hij op de logistieke afdeling gaan werken van een kennis. In deze tijd was de dienstplicht nog een feit in Nederland en ook Alex zat bij de laatste twee officiële lichtingen. Na de afschaffing van de dienstplicht is hij bij een incassobureau gaan werken. In de tussentijd bleef Alex nog steeds evenementen presenteren in de sport; van wedstrijden in de eredivisie tot EK’s, WK’s en Olympische Spelen. De stap van sportevenementen naar zakelijke evenementen was een kleine stap en als snel produceerde hij bijzondere events in beide werelden.

“Ik ben de evenementensector niet ingegaan maar ingerold”

Zijn portfolio is er inmiddels één die bestaat uit o.a. creatieve concepten van merkactivaties tijdens publiekevenementen, bedrijfsopeningen, sales events, volledige realisatie van beurstands tot jubilea bedrijfsfeesten. 

En die diversiteit van opdrachtgevers, evenementen, locaties is wat Alex het allerleukst vindt aan evenementen organiseren. Geen enkele dag is hetzelfde; de ene dag sta je te presenteren en de andere dag ben je aan het produceren. Dagelijks ben je als event manager op een andere manier bezig, ook met opdrachtgevers; de een wil meer sales gericht een evenement organiseren, de ander wil het beste bij hun gast naar boven halen en weer een ander heeft als doel een smile op het gezicht van hun gast te krijgen. 

“De ene dag stond ik op een podium te presenteren, de andere stond ik een evenement te produceren, of showregie te doen”

Alex krijgt een glimlach op zijn gezicht als hij met een heel team klaar staat om de gasten voor het evenement te ontvangen; dit is het moment waar we alle tijd en energie tot nu toe in hebben gestoken. Natuurlijk let hij tijdens een evenement op hoe een opdrachtgever en zijn gasten reageren. Hij kijkt tijdens een evenement bijvoorbeeld naar lichaamstaal, want ook tijdens een evenement kunnen er nog dingen gecorrigeerd of verfijnd worden. Maar het allerfijnst is als de opdrachtgever hem belt na afloop en zegt: “we gaan weer wat anders doen, wil je ons hierbij ondersteunen?”

Daar tegenover staat natuurlijk dat je in zo’n beginfase de juiste vertaalslag weet te maken van de opdracht die je opdrachtgever bij je neerlegt. Dus hoe ga je samen tijdens alle gesprekken die je met elkaar hebt, het idee om zetten in een pakkend concept met alles wat er in onze evenementenbranche voor handen is aan materialen en diensten. Tijdens het produceren probeert hij altijd op de stoel van de gast te zitten. “Hoe zou ik het liefste dit eruit willen laten zien, wat wil ik meegeven aan mijn gast”. Daarbij is elk moment van eventproductie een leermoment, omdat geen enkele opdracht of opdrachtgever hetzelfde is. Het is onmogelijk om een evenement te organiseren en exact hetzelfde op te zetten op een andere locatie. Je hebt namelijk altijd invloeden van buitenaf, en je moet van ieder evenement leren en verbeteren. Daar word je zelf beter van maar ook je diensten en je producten. 

“Dit vak moet je echt meemaken”

Beginnen in dit vak is uren maken zegt Alex. Ervaring opdoen en het vak leren door te doen. Tuurlijk leer je een deel van het vak tijdens een studie maar je moet dit vak echt meemaken door te doen, te zien en te ondernemen. Investeer je tijd in het opdoen van ervaring bij bijvoorbeeld je lokale sportclub of doe vrijwilligerswerk. Hierdoor bouw je ook een netwerk op, iets wat erg belangrijk is om succesvol te zijn in dit vak. Ook is het belangrijk om creatief te zijn, geduld te hebben en vooral heel flexibel zijn. Die flexibiliteit zit hem natuurlijk in het privéleven want soms weet je vandaag niet wat morgen brengt. Dat is het leuke aan het vak, anders moet je niet in dit vak gaan zitten vindt Alex, maar dat kan ook lastig zijn op sommige momenten. Maar zolang je passie hebt voor dit vak en uitdagingen aan wilt gaan ben je op de goede weg. 

 In de wereld van evenementen is veel veranderd. Waar we dachten dat we eind 2022 weer volledig op gang zouden komen, zien we nu dat het harder werken is om je doelen te bereiken. Succes behalen is tegenwoordig meer gericht op lange termijn, oftewel het uitwerken van een plan met de opdrachtgever dat een jaar of zelfs langer beslaat. Ook is niet elke sector gelijk; binnen dezelfde sector kunnen er zelfs grote verschillen zijn. Het lezen van de behoeften van de klant en het begrijpen van het merk moeten nog intensiever en nauwkeuriger worden gedaan om het beste resultaat te behalen.

“Ik zou wel de trouwerij van Prinses Amalia willen produceren”

Alex heeft een grote diversiteit aan evenementen mogen organiseren maar bruist nog van de energie om aan deze lijst velen toe te mogen voegen. Als we hem de vraag stellen wat hij nog graag zou willen organiseren, moet hij lang nadenken. “Dit zou een evenement moeten zijn die nu nog niet is georganiseerd. Bijvoorbeeld de trouwerij van Prinses Amalia. Groots, creatief, protocollen en waar het hele land nu al naar uitkijkt.”

event manager Alex Nelissen met Robert van Overdijk tijdens de circuit showcase