Circulair evenement: tips voor minder afval en meer impact.

Wist je dat plastic producten vaak maar een levensduur hebben van 8 dagen? Onze recente opdrachtgever die hier verandering in brengt, doormiddel van het circulair recyclen van PET plastic, heeft ons geïnspireerd om dieper in het circulair organiseren van evenementen te duiken. De overheid heeft het plan om in 2050 een circulaire economie te hebben ontwikkeld. Hier moeten we allemaal aan bijdragen anders is dit niet haalbaar, en dus wij, in de evenementensector, ook.

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid staat voor de dingen die geproduceerd of verkregen zijn op een milieu en natuurvriendelijke manier. Als we de behoefte voorzien van de huidige generatie zonder de toekomstige generatie in gevaar te brengen, zijn we op een duurzame manier bezig om te leven. Een duurzaam evenement denkt tijdens de planning tot de uitvoer na over de impact die het maakt op het milieu, tijdens de planning worden er keuzes gemaakt die de impact minimaal houden.

Wat is circulair?

In een circulaire economie gaat iedereen extreem efficiënt om met de grondstoffen en materialen die aanwezig zijn. Het gaat nog een stapje verder dan duurzaamheid. Doordat we circulair met materialen omgaan, gaan ze langer mee, zijn er minder nieuwe materialen nodig en is er bijna geen afval meer. Bij een circulair evenement denk je bijvoorbeeld na over hoe je bepaalde materialen en grondstoffen na het evenement weer opnieuw kan gebruiken.

Duurzaamheid en circulair gaan dus om hetzelfde principe, maar circulair gaat nog even een stapje verder, om zeker te zorgen dat materialen gerecycled worden en niet alleen dat het materiaal duurzaam is.

Meenemen van je gasten in je circulair evenement op de manier van een uitleg op een papiertje.

Waarom een circulair of duurzaam evenement organiseren?

In de kern moeten we allemaal bijdragen aan een wereld en economie waarin mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn. Je kan hier je steentje aan bij dragen door slimmer na te denken over gebruik van grondstoffen en materialen tijdens en na je evenement.

Niet alleen helpt het zijn van duurzaam of circulair de wereld, maar het helpt jou ook als bedrijf. Het duurzaam of het circulair omgaan met eventmaterialen is kostenbesparend. Je hoeft minder vaak materialen opnieuw te bestellen, het liefst zelfs nooit meer.

Tegenwoordig is het niet meer een bijzaak maar een noodzaak dat je tijdens je evenement nadenkt over duurzaamheid en circulariteit. Het zal je dus ook dichter bij je doelgroep brengen en in het licht zetten voor potentiële nieuwe relaties en klanten die duurzaamheid en circulariteit net zo belangrijk vinden als jij.

Je bedrijf komt in een goed daglicht te staan als je oprecht nadenkt over hoe je je evenement meer circulair kan maken. Betrek hier ook je gast in tijdens het evenement, zorg dat ze weten wat je doet om circulair of duurzaam te zijn, zodat zij hier hun steentje aan bij kunnen dragen.

Tips om een duurzaam of circulair evenement te organiseren

–  Heb je nog materialen die misschien niet zo duurzaam zijn? Wij zeggen eerst opmaken en daarna de circulaire gebruiken! Materialen weggooien die nog niet gebruikt zijn is natuurlijk super zonde. Dit zorgt alleen maar voor meer onnodig afval. Eerst gebruik van maken, en daarna dus de circulaire opties inzetten.

–  Denk tijdens je planning na over aankomende evenementen en welke materialen je circulair kan inzetten. Denk bijvoorbeeld eens aan je branding! Gebruik geen jaartallen op branding, een banner met een slogan of de titel van je evenement, als je er een jaartal aan vast plakt kan je deze nooit meer gebruiken.

–  In ons recente evenement hebben wij veel circulaire branding gebruikt, er waren veel banners met slogans aanwezig, al deze materialen kunnen weer een volgende keer gebruikt worden bij een volgend evenement.

–  Mocht je toch plastic moeten/willen gebruikten, maak dan gebruik van PET plastic. Dit is namelijk het enige plastic wat weer gerecycled kan worden.

–  In ons afgelopen evenement hebben wij bijvoorbeeld de bakjes waar de catering in werd geserveerd, van PET plastic gemaakt. Dit hoorde bij de producten die de opdrachtgever maakte, maar jij kan net zo makkelijk PET plastic gebruiken en het recyclen. We hadden op verschillende tafels informatie over deze eetbakjes en de producten van de opdrachtgever. Hierdoor betrokken we de gast nog meer bij het circulaire doel van het evenement.

–  Denk hierbij ook na over de juiste recycling. Zorg voor een effectief afvalsysteem, dat ervoor zorgt dat de materialen goed worden gescheiden en ook weer gerecycled kunnen worden.

–  Maak keuzes in de leveranciers die je inzet. Tegenwoordig maken veel leveranciers gebruik van duurzame of zelfs circulaire materialen. Onze leverancier De party loper hebben wij bewust gekozen omdat hun stoffering hebben die zij weer recyclen. Dit stond in lijn met het specifieke evenement dat we hebben georganiseerd en dus helpt het ook mee aan het algehele branding van het evenement.

 

Samen moeten we werken aan een wereld waarin we samen met het milieu in evenwicht leven. Door het verduurzamen en meer circulair maken van onze evenementen en materialen dragen we bij aan het minimaliseren van onze negatieve milieu impact.